Na het kijken van vele films moet het leven van een piloot toch een droomberoep zijn. Maar is dat daadwerkelijk zo in de praktijk? We gaan op onderzoek uit hoe het leven van een piloot eruit ziet. We bekijken onder andere of dat leven het perfecte plaatje is zoals uit de films en wat wel en niet waar is.

Salaris

Het eerste waar we aan denken is het salaris. Je kunt inderdaad niet ontkennen dat een gemiddelde piloot een aardig zakcentje verdient. Maar dit geldt zeker niet voor alle piloten. Daarnaast is het de eerste paar jaar als piloot flink aanpoten. Dit heeft alles te maken met de enorme opleidingskosten om daadwerkelijk piloot te worden. Zo heb je de eerste paar jaar ook nog een normaal gemiddeld Nederlands salaris en moet je dit dus combineren met torenhoge schulden. Het moment dat je pas echt goed gaat verdienen is zodra je meer ervaring hebt, je lasten hebt afbetaald en ook langere vluchten mag vliegen.

Altijd op reis naar de mooiste plekken

Een piloot komt op veel plekken, dat klopt. Er is alleen 1 grote ‘maar’. De piloten komen, voornamelijk op korte afstandsvluchten, niet verder dan het vliegveld. In dit geval is het even genieten van het uitzicht, maar een vlucht naar een vakantie betekent niet dat je daar ook daadwerkelijk verblijft. Met goed geluk kun je er een paar dagen verblijven voordat je weer op een nieuwe vlucht gezet wordt.

Pilotenopleiding

Een piloot krijgt altijd een intensieve opleiding. Daarnaast moet je fysiek geschikt zijn om een vliegtuig te besturen. Het klopt dat grotendeel van de hedendaagse vluchten allemaal door de computer gedaan worden. Een piloot moet alsnog te allen tijde kunnen ingrijpen in noodsituaties en het vliegtuig veilig kunnen besturen. Daar komt ook een mentaal aspect bij kijken om rustig en bekwaam te handelen en waarbij je snelle beslissingen moet kunnen maken. 

Piloot worden

Maar laat de hoge opleidingseisen je niet demotiveren als je zelf ambitie hebt om te vliegen. Je kunt namelijk ook voor kleine eenmansvluchten piloot worden! Je PPL halen doe je wanneer je het zelf uitkomt. Je zult dan wel aan een aantal minimale eisen moeten voldoen. Zo wordt er een medische test gedaan en moet je voor de juiste redenen een motivatie opgeven om je vliegbrevet te behalen. Niets is onmogelijk, want iedereen kan zich aanmelden en op kennismakingsgesprek komen.