Digitalisering in de vrijetijdsindustrie

Ontdek hier hoe bedrijven in de toerisme- en vrijetijdsindustrie digitalisering in hun eigen bedrijfsvoering kunnen brengen.

Vooral bedrijven in de toerisme- en vrijetijdssector hebben te lijden gehad onder de nasleep van de pandemie. De hele industrie leed verwoestende verliezen en inzinkingen op mondiaal niveau. Door de versoepeling van de maatregelen kende de industrie vervolgens opnieuw een opleving. Na de pandemie wordt het voor deze bedrijven des te belangrijker om de voordelen van digitalisering in hun eigen bedrijven te bevorderen. Toegegeven, zo’n pandemie en de gevolgen ervan zijn niet te voorkomen; interne processen kunnen echter zodanig worden geoptimaliseerd dat beschikbare middelen en met name financiële middelen effectiever en winstgevender kunnen worden ingebracht. Om deze reden willen we erp-software voor de vrijetijdsindustrie hieronder onder de loep nemen.

Enterprise Resource Planning

Eerst moet echter worden gedefinieerd waar ERP over gaat. De drie letters zijn de afkorting voor Enterprise Resource Planning; Duitse business resource planning. Dit is de centrale taak van elk bedrijf om de beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk in te zetten. De term middelen omvat zowel arbeidsmiddelen als personeel of financiële middelen. In het tijdperk van digitale transformatie wordt gebruik gemaakt van digitale ondersteuning in de vorm van een ERP-systeem. Met behulp van ERP-software kunnen alle bedrijfsprocessen vanaf één punt centraal worden aangestuurd.

SaaS versus on-premises ERP

Een ERP-systeem kan op verschillende manieren beschikbaar worden gesteld aan bedrijven. De traditionele manier om een ERP-systeem te installeren is on-premises. In dit geval wordt het systeem geïnstalleerd op de interne servers van een bedrijf en van daaruit bediend. Aan de andere kant is er de cloud. Deze ERP-systemen worden via internet beschikbaar gesteld aan bedrijven. De software en alle bijbehorende diensten worden dus verhuurd. Om deze reden wordt cloudsoftware ook wel Software-as-a-Service (SaaS) genoemd. Maar wat is SaaS nu precies? Beide licentiemodellen gaan gepaard met hun eigen voor- en nadelen. Het is dus aan de betreffende onderneming om in individuele gevallen te onderscheiden wat de juiste keuze is voor de eigen onderneming.

ERP-software van Microsoft

Een van de bekendste aanbieders van ERP-systemen op de markt is de Microsoft Group. Het bedrijf biedt zijn klanten zowel on-premises als cloudgebaseerde oplossingen. Het bedrijf richt zich ook op verschillende klantgroepen; zowel qua industrie als bedrijfsgrootte. Op deze manier kunnen bedrijven van verschillende soorten een geschikt systeem van Microsoft verkrijgen.

ERP voor de vrijetijdsindustrie

Er zijn verschillende kenmerken die een ERP-software voor de vrijetijdsindustrie zou moeten hebben. Een CRM-module is hier bijvoorbeeld van bijzonder belang. We zitten in tijden waarin bijvoorbeeld traditionele reisbureaus steeds minder belangrijk worden. In plaats daarvan boeken steeds meer mensen hun eigen vakantie via internet. Om deze trend tegen te gaan, hebben reisorganisaties verschillende opties. Ze kunnen bijvoorbeeld hun aanbiedingen wijzigen om unieke verkoopargumenten te hebben in vergelijking met reizen die op internet zijn geboekt. Daarnaast kunnen ze echter ook op zoek gaan naar een persoonlijker, individueler klantcontact, wat niet mogelijk is via portals op internet. CRM speelt hierbij een centrale rol. Binnen het CRM moet bijzondere nadruk worden gelegd op verkoop, klantenservice en marketing.