De wereld kent een grote hoeveelheid aan werelderfgoederen. Werelderfgoederen zijn monumenten die door UNESCO, United Nations Educational, Scientific and Cultural organization, zijn opgenomen in de Werelderfgoedlijst. Een lijst waar niet ieder monument eenvoudig op komt te staan. De bekendste werelderfgoederen zijn bijvoorbeeld Great Barrier Reef in Australië en Paaseiland in Chili. Ook Nederland kent een aantal van deze bijzondere monumenten die het zeker waard zijn om eens te bezoeken. In dit blog noemen we alle Werelderfgoederen op Nederlandse bodem. 

De Waddenzee

Aan de Noordkust van Nederland bevindt zich de Waddenzee. Ondanks dat de naam enigszins misleidend kan werken, is de Waddenzee bekend om de vele kleine schiereilanden. De schiereilanden rijken niet enkel tot Nederland maar strekken zich verder uit langs de Duits en zelfs Deense kust. De unieke eilanden en de dagelijks zichtbare effecten van het getij zorgden ervoor dat UNESCO in 2009 besloot de Waddenzee op te nemen in de Werelderfgoedlijst. 

De Amsterdamse Grachtengordel

De 14 km lange grachtengordel in Amsterdam is ontstaan in de 17de eeuw om de groeiende bevolking op te vangen. De panden aan de grachten waren destijds bedoeld voor de arbeiders als ‘goedkope’ woning in het centrum van de stad. De bouw van de huizen in de grachtengordel gebeurde snel en met de focus op de korte termijn. Wanneer je nu door de grachtengordel loopt, zie je dat veel panden zijn weggezakt. Dit komt omdat de fundering destijds werd gemaakt van hout. Dit is gaan rotten waardoor veel panden momenteel scheef staan. De grote variatie aan huizen, de ontelbare bruggetjes en het relatief vele groen maakt de grachtengordel uniek. 

Schokland

Schokland is een voormalig eiland in de Noordoospolder dat vroeger zeer veel te maken heeft gehad met overstromingen. Door de vele overstromingen is er in het verleden veel verloren gegaan, zoals oude vissershuizen en kerken. Na het droogleggen van de Noordoostpolder is Schokland deel gaan uitmaken van het vaste land. Het is een enorm natuurgebied dat rijk is aan vele soorten vogels. Door zijn rijke en bijzondere geschiedenis is het natuurgebied in 1995 opgenomen in de Werelderfgoedlijst.  

De Stelling van Amsterdam

Om onszelf te kunnen verdedigen in de oorlog hebben we een verdedigingslinie van forten aangelegd: de Stelling van Amsterdam. De forten zijn aangelegd rondom Amsterdam om de hoofdstad te kunnen beschermen tegen eventuele aanvallen. Forteiland in IJmuiden is één van de vele overblijfselen van de Stelling van Amsterdam. Dit fort lag voor de haven van IJmuiden waardoor men een wijd uitzicht had over de Noordzee. Zo konden mogelijke bedreigingen ver van tevoren ingeschat en geneutraliseerd worden.